“Een hightech topbedrijf met een sociaal randje”

Werktuigbouwkundige Marcel Goldschmeding aan de slag als campuspromotor voor ASML

Op het moment dat we Marcel spreken, focust hij zich op zijn master systems & control (TU Delft). Een sterk inhoudelijke master die er om bekend staat ‘lastig’ te zijn. Maar dat vormt geen probleem, integendeel zelfs. Marcel: “Ik had zin in de uitdaging, dat motiveert me juist!” Zijn studieactiviteiten combineert hij met het werken als campus promoter voor ASML.

Marcel: “Via mijn bestuursjaar bij de studievereniging van werktuigbouwkunde kwam ik in contact met een oud-bestuurslid die campus promoter was voor ASML. Ik was geïnteresseerd in de mogelijkheden van een Scholarship bij ASML, dus we hebben daar toen enkele keren over gesproken. Toen hij stopte met zijn werk als campus promoter, heeft hij mij aangedragen als zijn opvolger. Zo is het balletje gaan rollen.”

Marcel Goldschmeding, student en ASML ambassadeur

Onmogelijke mogelijk maken
De meeste techniekstudenten zijn goed bekend met de Veldhovense producent van de lithografiemachines waarmee mondiale spelers als Samsung en Intel hun chips maken. ASML is er immers verantwoordelijk voor dat de Wet van Moore nog steeds opgaat. Marcel: “Toen Moore vijftig jaar geleden stelde dat de capaciteit van chips iedere twee jaar zou verdubbelen, verklaarde iedereen hem voor gek. Door ASML gaat die wet nog steeds op. Ze maken het onmogelijke mogelijk. Dat verleggen van de grenzen, doorgaan wanneer iedereen zegt dat iets niet kan, daar houd ik zelf ook heel erg van.”

Bereik
Als campus promoter is het belangrijk dat je een goed netwerk hebt en veel mensen kunt bereiken, vindt Marcel. Zijn bestuurswerk en andere activiteiten komen daarbij zeer goed van pas. Marcel: “Door mijn penningmeesterschap en commissiewerk bij de studievereniging ken ik ook veel mensen van andere verenigingen, wat erg handig is bij deze functie. Maar ook mijn deelname aan het International Research Project, waarbij we voor bedrijven projecten uitvoeren in Indonesië, vergroot mijn bereik. Daarnaast ben ik te vinden op verschillende activiteiten die ASML organiseert, zoals lunchlezingen en de Delftse bedrijfsdagen. Ik krijg er echt energie van om met heel verschillende typen mensen in gesprek te gaan.”

Open en relaxte sfeer
Wat kunnen mensen verwachten als ze bij ASML aankloppen? Volgens Marcel is ASML een ‘hightech bedrijf met een sociaal randje’. Marcel: “Het is er heel open, je voelt er een beetje de Brabantse gezelligheid, een open en relaxte sfeer! Tegelijkertijd is het natuurlijk één van de topbedrijven van Nederland. Iets anders wat me opvalt, is de snelheid waarmee alles vooruitgaat en groeit. Sowieso is het voor werktuigbouwkundigen natuurlijk super interessant wat daar gebeurt.”

Meer weten?
Benieuwd geworden naar Marcel en ASML? Spreek hem aan of stuur een mailtje. Marcel: “Als je enthousiast bent over werk, stage of misschien een ander project bij ASML, neem dan vooral contact op. Want als je iets tof vindt, dan slaat die vonk over en is er een heleboel mogelijk!” Marcel is te bereiken via [email protected]

www.workingatasml.com/students